به گزارش سلام لردگان - در دوشنبه، چندي پيش و در پي و در پي گفتوگوي تلفني ميان «علي باقري» و «هلگا اشميت»، معاونان سعيد جليلي و کاترين اشتون، ايران و 1+5 پس از مدتها رايزني توافق کردند تا دور جديد گفتوگوها در روز 8 اسفند 91 (26 فوريه) در قزاقستان برگزار شود.
بحث در خصوص مواضع سالهاي اخير دولت «آستانه» در مورد وقايع و تحولات مذاکرات ايران با گروه 1+5 نشان داده است، مقامات قزاق هواره با نگاهي مثبت و غير جانبدارانه به مسائل جاري ميان اين 2 طيف ميز مذاکره نگريستهاند و از تداوم گفتوگو در هر شرايطي حمايت کردهاند.
شايد بتوان بهترين پاسخ به سوال چرايي انتخاب قزاقستان را به نقل از رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس، بيان کرد که بي طرفي قزاقستان در مورد مساله هستهيي ايران را عاملي در انتخاب آلماتي بعنوان ميزبان دور تازه نشست عنوان کرده است.
"علاالدين بروجردي"با بيان اين مطلب ميگويد، اين موضوع براي ما مهم است که کشور ميزبان نشست، طرفدار و دنبالهرو سياستهاي ظالمانه کشورهاي غربي به خصوص آمريکا در عرصه هستهايي نباشد.
اطلاعات عمومي پيرامون کشور قزاقستان
قزاقستان کشوري با درآمد متوسط، 6 دلار براي هر نفر بعنوان بزرگترين کشور آسياي مرکزي و داراي بيشترين جمعيت پراکنده جهان است.
اين کشور همچنين داراي منابع معدني قابل توجه و زمينهاي قابل کشاورزي ميباشد. بافت عمومي شهرسازي در قزاقستان عمدتا آثار باقي مانده از زمان جماهير شوروي بوده و داراي جمعيت تحصيل کرده نسبتا زيادي ميباشد.
جمعيت قزاقستان حدود 16 ميليون نفر و رشد جمعيت اين کشور بطور ساليانه حدود 1 درصد است.
همچنين ميزان اميد به زندگي 72 سال و ميزان رشد اقتصادي اين کشور در سال حدود 8/9 درصد است.
از ديگر نکات قابل توجه، ميزان تورم سالانه اين کشور که بنابر آمار رسمي اعلامي از سوي دولت آستانه حدود 11 درصد بود.
همچنين در اين کشور پيشرفته آسياي مرکزي، ميزان استفاده کنندگان اينترنت 12 درصد در کل جامعه را تشکيل ميدهد.
موقعيت جغرافيايي: قزاقستان با وسعت 2?717?300 کيلومتر مربع در شمال آسياي مرکزي واقع شده است.
اين کشور با روسيه در شمال 6846 ، چين در شرق 1533، قرقيزستان در جنوب شرق 1051، ازبکستان در جنوب 2203 و ترکمنستان در جنوب غربي 379 کيلومترمرز مشترک دارد.
طول سواحل آن در درياي خزر نيز حدود 1900 کيلومتر است. مجموع طول مرزها بدون احتساب مرز دريايخزر 12012 و با احتساب آن 13912 کيلومتر است. اين کشور 3 بازه يا ساعت زماني را در خود جاي داده است. پايتخت اين کشور آستانه است.
قزاقستان از لحاظ وسعت هشتمين کشور جهان نام برده ميشود.
آب و هوا: آب و هواي قزاقستان قارهاي با زمستانهاي سرد و تابستانهاي گرم و خشک و نيمه خشک است.
اختلاف شديد دما ميان شب و روز و تابستان و زمستان از مشخصات مهم آب و هواي اين سرزمين است. درجه حرارت دماي هوا از 30 درجه سانتيگراد بالاي صفر در فصل تابستان مناطق جنوبي تا 45 درجه سانتي گراد زير صفر در مناطق شمالي در فصل زمستان متغير است.
در قزاقستان حدود 48000 درياچه به وسعت 45000 کيلومتر مربع وجود دارد که اغلب آنها در بيشتر سال خشک ميشوند. درياي خزر که مشترک بين پنج کشور ايران، قزاقستان، روسيه، ترکمنستان و آذربايجان است، مهمترين و بزرگترين منابع آبي اين کشور را تشکيل ميدهد.
تقسيمات سياسي: قزاقستان داراي 14 استان است که عبارتند از : آتيراو ( گوريف )، آق توبه، آستانه، آلماتي، پاولودار، جامبول، ژزقازغان، قراغاندي، قزاقستان جنوبي، قزاقستان شرقي، قزاقستان شمالي، قزاقستان غربي، قزل اوردا، قستناي و منگيستاو( منقشلاغ).
شهرهاي مهم قزاقستان به ترتيب آلماتي با حدود 1?5 ميليون نفر، آستانه و کاراگاندا با حدود 700 هزار نفر جمعيت هستند. از شهرهاي ديگر قزاقستان ميتوان آترائو، آکتائو، چيمکند (شيمکنت)، پاولودار، پتروپاولسک و اوست کامنگورسک را نام برد.
ضرورتهاي توجه به کشور قزاقستان
1. اهميت استراتژيک قزاقستان به عنوان پهناورترين کشور آسياي مرکزي که نقش قابل توجهي در معادلات منطقهاي دارد، به طوري که در سال 2010 به عنوان رئيس سازمان امنيت و همکاري اروپا انتخاب شده است.
2. قزاقستان پس از ازبکستان دومين کشور پرجمعيت آسياي مرکزي است.
3. طولانيترين مرز مشترک را با درياي خزر دارد که ميتواند در تدوين رژيم حقوقي درياي خزر ميتواند نقش موثري داشته باشد.
4. قزاقستان يکي از بزرگترين توليد کنندگان اورانيوم در جهان است و بزرگترين معادن اورانيوم جهان را نيز در اختيار دارد به طوري که در سال 2009 با توليد 13 هزار و 500 تن اورانيوم خام (کيک زرد) به بزرگترين توليد کننده اين محصول در سطح جهان تبديل شد.
5. جمعيت بيش از 50 درصد مسلمان
6. وجود ظرفيتهاي عظيم اقتصادي براي همکاري 2 کشور بويژه از جمله و نفت و امکان همکاري 2 طرف در اين بخش.
7. سواپ، گاز، گندم و ساير کالاها بين ايران و قزاقستان از طريق درياي خزر و سپس خليج فارس.
8. عضويت قزاقستان در سازمان اکو و اهميت اين سازمان براي ايران.
9. عضويت قزاقستان در سازمان همکاري شانگهاي و نقش موثر اين کشور در سازمان اين سازمان و تلاش ايران براي عضويت رسمي و دائمي در سازمان همکاريهاي شانگهاي.
10. ايران به عنوان يکي از شرکاي تجاري مهم و مطمئن با ظرفيتهاي قابل توجه کشاورزي، صنعتي و خدماتي براي قزاقستان محسوب ميشود به طوري که حجم مبادلات تجاري 2 کشور از يک دهه پيش همواره رشد قابل توجهي را نشان ميدهد.
11. به رغم بعد مسافت ميان ايران و قزاقستان اما 2 کشور از زمانهاي بسيار دور مشترکات و همکاريهاي فرهنگي مناسبي داشتهاند. از اين رو تلاش درجهت شناخت متقابل فرهنگ ها توسط 2 کشور مهم ترين محور روابط فرهنگي 2 طرف است.
12. همکاري استراتژيک روسيه و قزاقستان در زمينههاي سياسي، اقتصادي و نظامي.
13. چين نيز همکاريهاي اقتصادي گستردهاي با قزاقستان بويژه در بخش انرژي دارد.
14. ترکيه، با هدف تحقق پان ترکيسم و کسب منافع اقتصادي حضور قابل توجهي در قزاقستان دارد.
15. بحران کمبود آب به عنوان يکي از مهمترين بحران هاي منطقهاي در بين کشورهاي آسياي مرکزي است زيرا کشورهاي داراي اين منابع (تاجيکستان و قرقيزستان) در يک سو و کشورهاي مصرف کننده آن (ازبکستان، ترکمنستان و قزاقستان ) در سوي ديگر ماجرا هستند که جمهوري اسلامي ايران ميتواند نقش مثبت و سازندهاي در اين زمينه ايفا کند.
اديان و مذاهب در قزاقستان
در قزاقستان روند گرايش به مذهب، با افزايش جمعيت و نهادهاي ديني (مساجد،) نمود يافته است.
اسلام و مسيحيت بزرگترين جوامع ديني کشور را تشکيل ميدهند از اين رو تا به حال 556 اتحاديه اسلامي و 177 اتحاديه مسيحي ارتدکس در قزاقستان به ثبت رسيده است.
بطور کل بيش از 50 درصد مردم قزاقستان مسلمان، 44% مسيحي ارتدکس، 2% پروتستان و بقيه از ديگر مذاهب و فرقهها ميباشند.
در زير شما را به ديدن تصاويري از اين کشور با اکثرت جمعيت مسلمان آسياي مرکزي دعوت ميکنيم.























منبع خبرنگار خبرگزاري فارس